Съвместният координационен център съобщи, че  Украйна, Турция и ООН са

...
Съвместният координационен център съобщи, че  Украйна, Турция и ООН са
Коментари Харесай

Украйна, Турция и ООН договориха план за придвижването на 14 кораба по зърнения коридор

Съвместният координационен център заяви, че  Украйна, Турция и Организация на обединените нации са се договорили за проект по напредването на 14 кораба по морския филантропичен кулоар в Черно море на 31 октомври като част от Черноморската самодейност за зърното. Съграсно процедурите на центъра, всички участници ще координират своите дейности със съответните военни и други управляващи, с цел да обезпечат безвредното прекосяване на търговски кораби в границите на Черноморската самодейност за зърното, заяви БНР.
Повече от 200 товарни кораба са на практика блокирани вследствие от отхвърли на Русия да извършва съглашението за експорт на зърно от украинските пристанища, оповестиха от Киев. Около половината от тези съдове са празни и чакат достъп до Одеса след инспекции. Другите са или блокирани в пристанищата, или са ги напуснали, само че също чакат инспекции.
Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутереш и турският боен министър Хулуси Акар се заеха през днешния ден да договарят с Москва и Киев за наново деблокиране на износа, само че съгласно търговски консултанти, представени по-рано през днешния ден от Ройтерс, доверието в тези дипломатически старания не е огромно и се чака в понеделник цените на пшеницата на интернационалните пазари да скочат с 5 до 10 %.

Турският министър на защитата е изискал от украинския си сътрудник Олексий Резников и от съветския - Сергей Шойгу, да се въздържат от провокации, които могат да се отразят отрицателно на осъществяването на съглашението. 

Москва оправда решението си да се откажа от договореностите за износа на храни с вчершната офанзива против базата на съветския боен флот в Севастопол. 

В отговор украинският външен министър Дмитро Кулеба обвини съветското управление, че продължава да си играе с глада на милиони хора по света и акцентира, че гърмежите в Севастопол са били на 220 км от коридора за корабите със зърно.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР